امروزه در تمامی شرکتهای موفق، فضایی به سالن کنفرانس یا همایش اختصاص داده می شود. برگزاری جلسات مهم شرکتها و اجتماع مراجعین جزء کارکردهای اصلی این سالن است که سبب اهمیت بسیار زیاد آن میگردد. اهمیت این سالن سبب شد تا ما در این مطلب از معماری شیپ اطلاعاتی راجع به استانداردهای طراحی سالن کنفرانس، سالن همایش، سیستم صوتی آن و… در اختیار شما قرار دهیم.
طراحی سالن کنفرانس
در اغلب شرکتهای بزرگ و موفق، سالن کنفرانس و اجتماعات اهمیت ویژهای دارد. سالن کنفرانس به جهت شخصیتهای مهمی که در آن حضور پیدا میکنند توجه ویژهای را میطلبد. در این سالن موارد زیادی باید مورد توجه قرار بگیرد که از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
۱. محل قرارگیری سن و مخاطبان
۲. مسیر عبور و مرور اشخاص
۳. استفاده از رنگهای جذاب
۴. اجرای اصول زیباییشناسی
۵. نورپردازی
۶. استفاده از دیوارپوشهای آکوستیک
۷.مبلمان
۸.سیستمهای ویدئویی و صوتی
۹.سیستم کنترل مرکزی
با یک گفتگو دوستانه و صیمانه، شما را در زمینه اهمیت و طراحی سالن کنفرانس راهنمایی خواهیم کرد. با شماره زیر با ما در ارتباط باشید.
۶۶۷۴۷۴۰۱-۳(۰۲۱)
ابعاد سالن کنفرانس
ابعاد و شکل سالن، در طراحی سالن کنفرانس اهمیت ویژهای دارد. این ابعاد، به موارد زیادی از جمله تعداد مخاطبان، اندازه صندلیها، خطوط دید حضار، عرض راهروها و تعداد ردیفهای سالن بستگی دارد. در سالنهای کوچک، که صرفا برای سخنرانی مورد استفاده قرار میگیرند با ظرفیت حداکثر ۸۰ نفر، سالنهای با کف مسطح مطلوبتر است. اما در سالنهای بزرگ به دلیل ظرفیت بالای سالن، دید بهتر مخاطبان نسبت به سن و کارکردهای دیگر سالن، از سطوح شیبدار یا پلکانی استفاده میشود.
استانداردهای طراحی سالن کنفرانس
پیش از بررسی استانداردهای سالن کنفرانس ابتدا به معرفی بخش های مختلف آن میپردازیم. بخشهای مختلف سالن کنفرانس شامل قسمت ورودی و پذیرش، محوطه انتظار، سالن اصلی، صحنه، پشت صحنه و فضاهای خدماتی است.
ورودی و خروجی سالن
ابتداییترین نقطه ورود به سالن کنفرانس ورودیهاست. بنابراین از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد. در این بخش از طراحی سالن کنفرانس تنها به ذکر نکاتی کوتاه درباره ورودی و خروجی سالن بسنده میکنیم.
· با هدف جلوگیری از تجمع بیش از حد افراد، چند ورودی و خروجی برای سالن در نظر بگیرید.
· ورودی و خروجی سالن کنفرانس باید برای حضار داخل سالن، قابل رویت باشد.
· حتیالامکان از ورودی و خروجی جداگانه برای سالن کنفرانس استفاده کنید.
· حداقل عرض دربهای ورودی سالن باید با نصف مجموع دربهای خروجی برابر باشد.
· عرض لازم برای دربهای سالن به ازای هر ۱۰۰ نفر، حدود ۸۵ سانتیمتر است.
· محل ورودی سالن را طوری در نظر بگیرید که بتوانید در زمان تجمع بیش از افراد یا وقوع حوادث غیر مترقبه، به عنوان خروجی اضطراری از آنها استفاده کنید.
سالن پذیرش
قسمت بعدی، سالن پذیرش یا انتظار میباشد. در سالنهای انتظار مقدار فضایی که برای هر ۶ نفر در نظر گرفته میشود یک متر مربع است بنابراین ما به ازای هر ۳۰۰ نفر ۵۰ متر مربع فضا نیاز داریم اما در این حالت افراد، فضای بسیار کمی خواهند داشت به همین دلیل ما برای راحتی حضار، به ازای هر ۶ نفر ۳ متر مربع در نظر میگیریم که با این حساب برای ۳۰۰ نفر به ۱۵۰ متر مربع فضا نیاز دارید.
فضاهای خدماتی
در مورد فضاهای خدماتی که در سالن انتظار قرار دارد تنها به ذکر یک نکته بسنده میکنیم که سرویسهای بهداشتی باید به راحتی در دسترس باشد و در عین حال نباید در معرض دید باشد.
راهروهای سالن
ابعاد فضایی که باید برای راهروی سالن کنفرانس در نظر بگیرید ۷۰ سانتیمتر، به ازای هر ۱۰۰ نفر میباشد. البته نکتهای که باید در اینباره مد نظر قرار دهید شرایط خاص افراد مختلف مانند معلولین و ناتوان جسمی است. برای عبور ویلچر ۷۰ سانتیمتر و افرادی که با دو عصا حرکت میکنند ۸۳ سانتیمتر فضا، در نظر بگیرید. در برخی از سالنهای کنفرانس جدید مسیر افراد برای نشستن، از جلوی ردیف اول صندلیها میگذرد که با توجه به شرایط افراد حداقل عرض این راهروها باید ۱۴۰ سانتیمتر باشد. عرض راهروهایی که در کنار دیوارها قرار میگیرند ۱۰۰ سانتیمتر میباشد.
در صورتی که قصد دارید در سالن کنفرانس از دو راهرو در طرفین استفاده کنید تعداد استاندارد صندلیها در هر ردیف، ۱۶ عدد میباشد و اگر قصد ایجاد یک راهرو در یک طرف را دارید این تعداد به ۸ صندلی کاهش مییابد. در صورتی که سه راهرو(دو راهرو در طرفین و یکی در وسط) برای سالن کنفرانس در نظر گرفتید میتوانید حداکثر ۲۵ صندلی در یک ردیف به کار ببرید.
چیدمان صندلی
در نحوه چیدمان صندلیها دو عامل تعیین کننده وجود دارد که اعم از اندازه صندلیها و ایجاد فاصله بین ردیفها برای عبور و مرور حضار است. نکته بسیار مهم در زمینه چیدمان صندلیها این است که فاصله بین ردیفها از ابتدا تا انتها باید به یک اندازه باشد. بهتر است برای راحتی و توجه هرچه بیشتر حضار، بین ردیفهای صندلی اختلاف ارتفاع کافی را در نظر بگیرید. البته رعایت این مسئله، به نوع و ابعاد صندلی نیز بستگی دارد.
مسئله بعدی راجع به چیدمان صندلیها و دید استاندارد تماشاگران در سالنهای شیبدار میباشد. زاویه دید استاندارد مخاطبان در حالتی که سر و گردن ثابت بوده و تنها چشمها به صورت جزئی حرکت میکنند باید حدود ۳۰ درجه باشد. زاویه دید مناسب، در حالتی که سر و چشم هردو به صورت جزئی درحرکتند حدود ۶۰ درجه است. برای ادراک کامل بدون حرکت سر باید زاویه دید ۱۱۰ درجه باشد.
سالن کنفرانس پارسه
سالن کنفرانس پارسه
تجهیزات صوتی سالن کنفرانس
شنیده شدن صدای با کیفیت از سیستم صوتی، در طراحی و تجهیز سالن کنفرانس، اهمیت ویژهای دارد. تجهیزات اصلی سیستم صوتی سالن کنفرانس، اعم از میکروفون، فرستنده، منبع تغذیه، گیرنده، پروژکتورها، دوربینهای گردان، آمپلیفایرهای تنظیمکننده صدا و بلندگوهای دیواری و سقفی را دربرمیگیرد. تجهیزات جانبی شامل هاب و پورتهای USB، نمایشگرها، سیستم ترجمه همزمان، تجهیزات ضبط صدا و تصویر و…میباشد.
عواملی که در کیفیت صدای داخل سالن کنفرانس موثر است شامل نحوه استقرار آمپلی فایرها، میکروفونها و زاویه نصب بلندگوها میباشد.
سیستم کنفرانس صوتی
سیستم کنفرانس صوتی، مجموعه تجهیزات صوتی است که علاوه بر میکروفونهای معمولی امکان مشارکت در یک بحث جمعی، ترجمه همزمان و… را به تمامی حضار میدهد.
قابلیتهای یک سیستم صوتی استاندارد
نمایش تصویر سخنران در نمایشگرها
امکان رایگیری از حضار
امکان شناسایی حضار
امکان پخش صدای همزمان در بخشهای دیگر
امکان ترجمه همزمان
امکان اتصال به ویدئو کنفرانس
ضبط صدا و تصویر و امکان به اشتراکگذاری اسناد
شاید بتوان گفت مهمترین کارکرد سیستم کنفرانس صوتی امکان رایگیری است. با استفاده از این سیستم مخاطبان، میتوانند نظر خود را در قالب رای ارائه کرده و نتیجه کلی آراء را روی نمایشگرها رویت کنند. سیستمهای کنفرانس صوتی، براساس نوع تعامل بین کنترل مرکزی و وسایل شخص به دو نوع کابلی یا باسیم و بیسیم تقسیم میشود.
سیستمهای کنفرانس صوتی باسیم، با استفاده از سیگنالهای آنالوگ یا دیجیتال، جریان صوتی را از طریق سیم منتقل میکنند. در این روش، سیستمها به صورت ثابت نصب شدهاند. سیستم کنفرانس صوتی بیسیم، با استفاده از wifi و infrared سیگنال ارسال میکند. این سیستم، مناسب شرکتهای با ساختمان استیجاری و مکانهایی است که امکان نصب کابل در آن وجود ندارد.